Sevärdheter

 Kynnefjäll har många vackra och unika sevärdheter. Här ger vi förslag på några platser som ofta besöks och uppskattas av våra gäster. Du tar dig runt i vårt område genom att gå någon av Kynnefjälls vandringsleder. Väljer du att färdas med bil rekommenderar vi även en tur på den natursköna blågröna vägen, väg 165. Den sträcker sig från Dingle och går ända upp till Halden i Norge.

ATT GÖRA PÅ KYNNEFJÄLL

Kynnefjäll är en högplatå i norra Bohuslän 1 mil bred och 2 mil lång. Fjället är världskänt p.g.a. föreningen Rädda Kynnefjäll och ’citat från Guinnes rekordbok’ ”Världens tidsmässigt längsta protestaktion”

  • Vandra på leder i varierande längd
  • Besök Kasebo och Kynnefjälls naturreservat
  • Titta på bäverns framfart och deras hyddor
  • Besök Vaktarstugan för Rädda Kynnefjäll
  • Bohusleden sträcker sig över Kynnefjäll
  • Älgsafari på egen hand
  • Besök ”Stenkärringa”
  • Fiska

Älgsafari – på egen hand

Under vinterhalvåret håller älgarna till inne i skogen där det finns mat och skydd. Men på våren när gräset börjar spira hittar de vägen ut till öppna ängar och åkrar igen.

För dem av våra gäster som har intresse tipsar vi gärna om när, och vart man kan bege sig för att ha störst chans att se älgar under främst vår och sommar på Kynnefjäll.

Rädda Kynnefjälls Vaktarstuga

Längs Bohusleden hittar du Vaktarstugan.
Kynnefjäll är känt för ett långvarigt lokalt motstånd mot slutförvar av kärnavfall. Fjället bevakades dygnet runt i omkring 20 år under 1980- och 1990-talen av aktionsgruppen Rädda Kynnefjäll från en liten stuga. Stugan ligger på den södra delen av fjället. Stugan är, sedan den flyttades tvärs över vägen, skyddad och sköts av föreningen.
I Guinness rekordbok står att det är världens tidsmässigt längsta protestaktion. Vakthållningen mot atomsoporna pågick totalt i 19 år, nio månader och 17 dagar.

Älgafallet

Om du kör utmed den blågröna vägen så kommer du till Älgafallet/Elgåfossen som är en gränsälv mellan Sverige och Norge. Fallet är 46 meter högt och har en spännande gränshistoria och intressanta kulturminnen. Där finns en rastplats med toaletter och en promenadstig till vattenfallet.

Björnåsgrottan

Björnåsgrottan; En spännande liten grotta på Kynnefjäll, gå via Kvarnleden från Lilla Röd och följ sedan skyltar mot Björnås grottan. Passa på att skriva ditt namn i gästboken när du ändå är där!

Kasebo

Det populära strövområdet vid Kasebo ligger i södra delen av naturreservatet, endast ca 12 km vandring ifrån vår anläggning.

Fjällgården Kasebo belägen nordöst om Vaktarekullen är en viktig anslutningspunkt för vandring på Bohusleden och andra vandringsleder på Kynnefjäll.

Gångvägen från parkeringen till vindskyddet och grillplatsen vid lilla Holmevattnet är tillgänglighetsanpassad. Vill man inte vandra dit så är lättaste sättet att ta sig till området med bil till gården Kasebo.

Vandringstips! Parkera vid Kasebo och vandra 12km ner till oss på KynnefjällsNatur, ät en god middag på kvällen. Sov i sköna sängar, ät frukost och gör ett lunchpaket. Dagen efter vandrar ni tillbaka till er bil vid Kasebo där ännu fler leder finns att utforska.

Blågröna vägen

Gränsövergången går mellan Tanums kommun i Sverige och Haldens kommun i Norge. På den svenska sidan kallas orten Vassbotten medan den på norska sidan heter Holtet. Vägen som passerar gränsen här, går mellan Halden i Norge och Munkedal i Sverige – på norska sidan heter den Riksväg 22 och i Sverige heter vägen Länsväg 165 – ofta kallad den blågröna vägen tack vare sin vackra omgivning med sjöar och skog. Vägen är en alternativ rutt till E6 över Svinesund när man ska resa mellan Oslo och Göteborg, men brukas mest av lokalbefolkningen och turister.

Vindskydd Äntevattnet

Vindskydd för övernattning. Här finns även ”toalett” och grillplats. Ligger utmed etapp 19 LUNDEN – VAKTAREKULLEN på Bohusleden.. Ca. xx km vandring från KynnefjällsNatur.

Vaktarekullen

Övernattningsstuga som alltid är öppen. Den sköts av Västkuststiftelsen har 12 bäddar, kamin, ved, torrdass och en källa med vatten som för säkerhets skull bör kokas. Denna stuga är slutmålet på Bohusledens etapp 19.